Laura Andersson: Voit nukkua. Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään
Kuva kustantajan sivuilta |
Suomalaisessa vauvaperheessä valvominen tuntuu kuuluvan pakettiin, ja öisin pitkiä pätkiä nukkuvia vauvoja epäillään jopa jollain tavalla epänormaaleiksi. Suomalaisten pitkät vanhempainvapaat mahdollistavat vauvavuoden valvomisen, mutta muualla maailmassa vanhemmat palaavat usein töihin pian lapsen syntymän jälkeen. Pitkien yöunien nukkuminen jo varhain onkin muualla tavallisempaa kuin Suomessa.
Voit nukkua kertoo miten Andersson opetti vauvansa nukkumaan. Se ei tapahtunut käden käänteessä ja yhdessä yössä, vaan vaati pitkäjänteistä työtä ja paljon kärsivällisyyttä. Nukkumisen opettaminen aloitettiin jo parin viikon ikäisen vauvan kanssa pienistä asioista kuten itsekseen nukahtamisen opettelusta äidin tuella.
Kirja jakautuu seitsemään lukuun, joista jokainen käsittelee yhtä ohjetta. Luvuissa on aina kirjoittajan omia kokemuksia, jonkun toisen henkilön (usein ulkomaalaisen tai ulkomailla asuvan) tarina sekä asiantuntijan tai asiantuntijoiden näkemys asiasta. Jokaisen luvun lopussa on kyseiseen ohjeeseen liittyvät asiat tiivistettynä yhdelle aukeamalle, jaoteltuna "tee näin", "älä tee näin" ja "hädän hetkellä muista" -listauksiin. Listaukset kokoavat hyvin luvun sisällön sellaiseen muotoon, jonka todennäköisesti pystyy lukemaan vaikka olisi niin väsynyt että tarvitsee tulitikut pitämään silmiä auki.
Ohjeet itsessään eivät ole mitään maagisia taikatemppuja, vaan pieniä arkisia asioita, joihin kiinnitetään huomiota. Sellaisia ovat esimerkiksi selkeä ja samanlaisena toistuva päivärytmi, yön ja päivän erojen huomioiminen, iltarutiinien tärkeys ja alusta asti mukana kulkeva johdonmukaisuus. Jokaiseen lukuun sisältyvä kurkistus jonkun perheen nukkumistapoihin tuo muistutuksen siitä, että lasten kasvatus ei ole samanlaista joka puolella maailmaa. Suomalainen tapa tehdä asioita ei ole sen oikeampi kuin jonkin muun maan ja kulttuurin tapa, ja välillä on ihan hyvä kurkata miten asioita muualla hoidetaan.
Yksi osa tekstiä ovat asiantuntijoiden näkemykset ja lähdekirjallisuus, ja nämä limittyvät mukavasti kirjoittajan omiin kokemuksiin sekä muiden perheiden tarinoihin. Erityisen ahkerasti viitataan Pamela Druckermanin kirjaan Kuinka kasvattaa bébé, ja välillä tuntuu kuin kirjassa vertailtaisiin nimenomaan suomalaisen ja ranskalaisen kasvatuksen eroja. Mielenkiintoisen lisän tähän vertailuun tuo Kira Poutasen kokemukset, joita löytyy myös pitkin kirjaa. Hän on tullut äidiksi Ranskassa, ja kertoo ranskalaisesta kasvatuksesta suomalaisen silmin.
Kirjan ohjeet eivät ole varsinainen unikoulu, vaan enemmänkin sellaisten päivittäisten rutiinien ja toimintatapojen luominen, joilla unikoulu noin vuoden ikäisenä voidaan välttää. Pariviikkoisen vauvan kouluttaminen nukkumaan saattaa kuulostaa raa'alta, mutta tarkoituksena ei tietenkään ole saada lasta nukkumaan koko yötä heti syntymästään alkaen. Ideana on lähteä liikkeelle "hiirenaskelin" ja edetä pikkuhiljaa kohti pidempiä unipätkiä, ja lopulta kokonaisia nukuttuja öitä. Kirjoittaja toistaa monessa kohdin ettei kyse missään tapauksessa ole lapsen huudattamisesta tai jonkin sellaisen tekemisestä, johon lapsi itse ei ole vielä valmis.
Voit nukkua on mukavasti kirjoitettu kirja, joka kyseenalaistaa suomalaista kasvatuskulttuuria nukkumisen suhteen. Kirja on selkeästi suunnattu vauvaperheille ja luettavaksi ennen lapsen syntymää, ja sellaisessa elämäntilanteessa kirjasta varmasti saakin eniten irti. Kirjassa puhutaan kuitenkin jonkun verran nukkumisesta myös yleisemmällä tasolla, ja esimerkiksi unihygieniaan kannattaa jokaisen huonounisen tutustua. Itse pääsen kokeilemaan kirjan oppeja vielä tämän kesän aikana, katsotaan jouluna kuinka hyvin tässä perheessä silloin nukutaan! :)
Onnea uudesta perheenjäsenestä!
VastaaPoistaKiitos! Nyt päästään kokeilemaan kirjan neuvoja käytännössä. :)
Poista