Lotta Nuotio: Yksi miljoonista. Modin pako Syyriasta

Kansikuva kustantajan sivuilta
Yksi miljoonista on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen kirja. Kuulemme, näemme ja luemme uutisista ja muualta mediasta siitä, miten Eurooppa on vaikeuksissa pakolaisvirtojen kanssa, miten vihamielisyys ja pelko tulijoita kohtaan kasvaa, miten maat yksi toisensa jälkeen sulkevat rajojaan pakolaisilta. Puhutaan pakolaisista, turvapaikanhakijoista, nuorista rikkaista miehistä, jotka hakevat vain parempaa elintasoa pakolaisstatuksen varjolla. Ihmetellään miksi tulijat ovat suhteellisen hyväkuntoisia nuoria miehiä, eivätkä nääntyneitä lapsia ja naisia. Paheksutaan sitä, miten turvapaikanhakijoilla on älypuhelimet ja joillakin vielä omaa rahaakin.

Yksi miljoonista kertoo kirjaimellisesti yhden miehen pakotarinan. Hän on osa tuota joukkoa, jonka vyörymistä yli Euroopan me täällä jo asuvat seuraamme epäluuloisesti. Hän on yksi niistä miljoonista ihmisistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotimaansa vainon ja väkivallan takia, välttääkseen kidutuksen ja kuoleman. Hän pakenee sellaisesta yhteiskunnasta ja sellaisia asioita, joita me turvallisessa Suomessa kasvaneet emme osaa edes kuvitella mahdolliseksi. Täällä päin maailmaa sellaiset olosuhteet ovat viihdettä elokuvien, pelien ja kirjojen muodossa, meille ne eivät ole todellisuutta.

Modi on yksi niistä nuorista, älypuhelimen omistavista nuorista miehistä, jotka herättävät paheksuntaa pakolaisia vastaanottavissa maissa. Hän on koulutukseltaan lääkäri, jonka kirurginharjoittelu jää kesken, kun Syyrian levottomuudet alkavat. Hänen perheensä on varakas, mutta rahalla ei saa turvallisuutta Syyriassa, varsinkaan kun perheen omistamat asunnot pommitetaan yksi toisensa jälkeen maan tasalle.

Modi ei kannata avoimesti oppositiota, mutta tekee hiljaista työtä opposition riveissä haavoittuneiden hyväksi. Lääkärinä hän suojelee elämää, ja sen hän pystyy tekemään parhaiten pitäen matalaa profiilia omista ajatuksistaan maansa hallitusta kohtaan. Kunnes hänet eräänä päivänä viedään työpaikaltaan kuulusteltavaksi ja sen jälkeen kidutettavaksi. Kiinniottoon ja vangitsemiseen riittävät vääränlaiset facebookissa jaetut ja tykätyt julkaisut.

Modin perhe saa lahjuksilla ja suhteillaan hänet lopulta vapaaksi, mutta turvassa hän ei silti ole. Pitkän miettimisen ja harkinnan jälkeen alkaa matka pois Syyriasta. Päästyään Turkkiin Modi tajuaa ettei voi koskaan palata takaisin kotimaahansa, sillä hän on merkitty mies kaikille Syyriasta taisteleville ryhmille. Turkkiin päästyään Modi on kuitenkin toiveikas: lääkäreitä tarvitaan aina, on vain ajan kysymys koska hän pääsee töihin ja saa järjestettyä asiansa niin että hänen perheensä voi seurata häntä turvaan. Samankaltaisia ajatuksia elättävät kuitenkin kaikki muutkin pakolaiset, joten työn saanti on hankalaa. Sen lisäksi Modin yllättää turkkilaisten suhtautuminen syyrialaisiin: heistä on tullut epätoivottuja ihmisiä, jotka vievät turkkilaisten työpaikat ja joiden läsnäolo jopa pelottaa. Kuulostaako tutulta?

Monenlaisten vaiheiden kautta Modi kuitenkin pääsee lopulta Turkista eteenpäin, kohti Eurooppaa. Matka ei ole helppo, ja siihen uppoaa paljon rahaa. Vihamielisen suhtautumisen lisäksi on onneksi myös ystävällisiä ja auttavaisia ihmisiä, mutta pakolaisten kohtelu järkyttää Modia silti.

Modin tarina on järkyttävä ja silmiä avaava. On ihme, että Modi ylipäänsä on hengissä kaiken kokemansa jälkeen. Kaikesta kokemastaan huolimatta hänellä on positiivinen asenne ja usko tulevaisuuteen, vaikka uuden elämän aloittaminen tyhjästä uudessa maassa ja täysin erilaisessa kulttuurissa ei ole helppoa. Tämä kirja ja tämä tarina olisi tärkeää luettavaa ihan jokaiselle suomalaiselle ja eurooppalaiselle. Modin tarina muuttaa vyöryvät pakolaismassat yksilöiksi, ihmisiksi joista jokaisella on oma tarinansa ja historiansa. Toivon että tämän kirjan myötä me epäluuloiset suomalaisetkin uskaltaisimme olla uteliaita tulijoiden elämää kohtaan ja haluaisimme kuulla heidän tarinansa. Auttaa heitä sopeutumaan tähän maahan ja kulttuuriin, joka on ihan erilainen kuin se, josta he ovat lähteneet. Tutustumalla heidän tarinoihinsa ja kulttuuriinsa saattaa vaikka vahingossa oppia jotain uutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja