Terveisiä kirjamessuilta, osa 1

Iltasaduista keskustelemassa Laila Hirvisaari,
Siri Kolu ja Anja Salokannel
Tämän vuoden kirjamessuilut ovat nyt paketissa kun Helsingin kirjamessuilla on vietetty antoisa päivä. Enhän tietysti ehtinyt kuuntelemaan kaikkea sitä mitä olin kiinnostavaksi merkannut, mutta joitakin kuitenkin. Halusin rauhassa kiertää myös osastoja, hipelöidä ihania kirjoja ja päivittää luettavien listaa. Törmäsin moneen sellaiseenkin kirjaan, joka on ollut jo pidempään lukulistalla, mutta pikkuhiljaa unohtunut. Nyt nämä pääsivät jonossa vähän lähemmäs kärkeä.

Ensimmäiseksi kävin kuuntelemassa keskustelua Suomen lasten iltasaduista. Osa kirjan myynnistä saaduista tuloista käytetään tulevan Lastensairaalan kirjaston luomiseen, joten kirjan hankkimalla pääsee tekemään hyvää tärkeän asian puolesta. Kirjamessuilla keskustelemassa olivat Laila Hirvisaari, Anja Salokannel ja Siri Kolu.

Iltasatujen todettiin olevan laatuaikaa lasten kanssa, sillä lukiessa tulee käytyä myös syvällisempiä keskusteluja satujen teemoista. Hyvä esimerkki tästä oli tullut Kolun lapselta, joka oli kysynyt miksei saduissa ole koskaan Prinssi Tavista. Kaikki satujen prinssit ovat kukin tavallaan täydellisiä ja epätodellisia, eikä poika kokenut voivansa samaistua heihin. Itse aloin miettiä että tuhkimotarinoita on kyllä monenlaisia, mutta prinssit ovat usein juuri niitä jotka urheasti tulevat pelastamaan prinsessaa. Jos joku tietää sadun josta tuollainen Prinssi Tavis jo löytyy, haluaisin minäkin tietää.

Satujen kautta voidaan turvallisesti käsitellä myös pelkoja. Saduthan ovat täynnä raakuuksia ja epäoikeudenmukaisuutta, mutta kirjan kautta ne eivät tule samalla lailla "iholle" kuin vaikka television tai pelien kautta. Iltasatuhetkessä on läsnä myös aikuinen, jonka kanssa pelosta voidaan keskustella. Kaikkea pelottavaa ei saduista saisikaan karsia pois, sillä kauhujen ja pelkojen turvallinen käsittely auttaa lasta käsittelemään näitäkin vaikeita asioita.

Lapset ovat luonnostaan ennakkoluulottomia, ja sitä kannattaa hyödyntää myös iltasatuja valitessa. Mitä monipuolisempia iltasatuja lapsille lukee, sitä laajemman käsityksen he saavat maailmasta. Satujen kautta voi auttaa lasta huomaamaan, miten kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia, ja miten maailmassa voidaan elää monella tavalla. Eri kulttuurien satuja kannattaa ottaa valikoimaan sekä lapsen että omankin maailmankuvan laajentamiseksi.

Kaiken kaikkiaan iltasadut ovat monelta kantilta katsottuna hyödyllisiä. Niiden avulla voidaan tukea lapsen kehitystä monella tavoin (kielellinen kehitys, arvot ja asenteet, suvaitsevaisuus, maailmankuva, itsetunto yms.), viettää laatuaikaa lapsen kanssa, käydä mielenkiintoisia keskusteluja ja oppia. Lukekaa lapsille!

Kommentit

  1. Minusta on mukavaa lukea eri ihmisten kokemuksia kirjamessuilta, sillä tuntuu siltä, että kaikki ovat tehneet ja aivan eri asioita messuilla ja kiinnittäneet huomionsa ihan erilaisiin juttuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittelin sitä, etten ehtinyt joka paikkaan ja pääsin seuraamaan vain lauantain ohjelmaa, mutta muiden kokemuksia lukiessa pääsee mukaan myös kaikkeen siihen johon ei itse ehtinyt. Kätevää! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Delia Owens: Suon villi laulu