Sarah Blake: Jos saat tämän kirjeen

Nappasin tämän kirjan mukaani kirjastosta jo viime syksynä, mutta sen lukeminen vähän viivästyi. Kirja tuntui takakansitekstin perusteella mielenkiintoisemmalta kuin mitä se todellisuudessa mielestäni oli, ja lukeminen kesti siksi aika pitkään. En oikein saanut kiinni kirjasta, välillä tuntui että luin vain hajanaisia tapahtumia välillä Amerikasta ja välillä Euroopasta. Kirjan punaisena lankana kulkee tietysti toinen maailmansota ja sen vaikutukset kolmeen päähenkilönaiseen, joiden elämät kietoutuvat hetkeksi yhteen.

Nämä naiset ovat Iris James, postivirkailija, Emma Fitch, nuori lääkärinrouva sekä Frankie Bard, radiotoimittaja Lontoossa. Iriksen käsien kautta kulkee kaikki Franklinin kaupungin posti, sekä sotaa koskettavat että muutkin asiat. Emman mies on lähtenyt Englantiin hoitamaan pommituksissa haavoittuneita ja Emma jää vieraaseen kaupunkiin vieraiden ihmisten keskelle odottamaan esikoistaan ja miestään kotiin. Frankie on kirjeenvaihtajana raportoimassa Lontoon pommituksista kotona Amerikassa kuunteleville ihmisille.

Kirjan lukemisesta on kulunut jo jonkin aikaa, enkä siksi tai siitä huolimatta osaa kertoa siitä mitään erityistä. Kirjassa tarkastellaan sodan vaikutusta ihmisten arkeen niin pommitusten keskellä, pakolaisjunissa kuin kotirintamalla kaukana varsinaisesta sodankäynnistä. Kirjan kautta tulee pohtineeksi myös sitä, onko joskus armollisempaa antaa toisten elää toivossa kuin kertoa satuttava totuus, siitä huolimatta ettei totuutta voi pimittää loputtomiin.

376 s.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Sofi Oksanen: Puhdistus

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä