Liza Marklund & James Patterson: Postikorttimurhat

Tämä kahden tunnetun dekkarikirjailijan yhteistyönä kirjoitettu kirja oli mukanani Ruotsin reissulla viime viikolla. Oli ihan hauskaa lukea kirjaa, jonka tapahtumapaikka (Tukholma) oli sama kuin missa itse silloin liikuskelin. Kirja tarttui mukaani kesäpokkarialesta.Kirjassa seurataan Tukholmalaisen toimittajan, Dessie Larssonin, ja amerikkalaisen poliisin, Jacob Kanonin, yhteistyötä sarjamurhaajien nappaamiseksi. Sarjamurhaajat tunnetaan postikorttimurhaajina, ja heidän jäljiltään löytyy tapettuja pariskuntia pitkin Eurooppaa. Murhaajat lähettävät aina etukäteen jollekin kaupungissa ilmestyvän lehden toimittajalle postikortin, ja murhan jälkeen valokuvan murhatusta parista. Dessie Larsson saa kyseenalaisen kunnian toimia Tukholmassa postikorttimurhaajien "yhteyshenkilönä". Pian ensimmäisen kortin saapumisen jälkeen Dessien elämään ilmestyy myös Jacob, joka on kiertänyt Eurooppaa postikorttimurhaajien perässä ja haluaa saada heidät kiinni lähes millä hinnalla hyvänsä.

Kirja oli tarinaltaan mukavan erikoinen ja tarpeeksi hyvin rakennettu, jottei kuviota saanut lukiessa selville turhan aikaisin. Tai ainakaan minä en saanut. :) Jännityksen sekaan on ripoteltu myös aimo annos romantiikkaa, omaan makuuni ehkä vähän turhankin paljon. Roistot tuntuivat joissain harvoissa kohdissa jäävän turhan taka-alalle. Mielenkiinto pysyi kuitenkin hyvin yllä läpi koko kirjan, vaikka pientä paikallaan junnaamista olin välillä havaitsevani. Loppua kohden vauhti tietysti kiihtyy niin kuin asiaan kuuluu, mutta ihan viimeisiin sivuihin olisin kaivannut jotain enemmän, nyt tarina tuntui loppuvan jotenkin ihan kesken, lukijana jäin vähän kuin tyhjän päälle.

Antoisinta kirjassa oli seurata kulttuurieroja ruotsalaisten ja amerikkalaisten toimintatavoissa. Etenkin poliisien kohtaamisissa jännite oli välillä käsinkosketeltava ja hyvin todellinen. Oli myös hauskaa tunnistaa kirjassa mainittuja tukholmalaisia paikkoja, ja asettaa tapahtumat tavallaan "todelliseen" kontekstiin. Debbie oli hahmona mielestäni hyvin rakennettu. Oli mielenkiintoista seurata hyvin vahvan oikeudentajun omaavan ihmisen työskentelyä juorulehdeksi luokiteltavassa rikoslehdessä. Samalla tuli sivuttua myös journalistiikan etiikkaa monin tavoin.

Sekä Marklund että Patterson ovat tunnettuja dekkarikirjailijoita, toinen lähtöisin Ruotsista ja toinen Amerikasta. Kummankaan tuotantoon en ole aiemmin tutustunut, mutta ainakin Marklundin tuotantoa saatan lukea jatkossakin.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enni Mustonen: Pohjatuulen tarinoita

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Mauri Paasilinna: Rovaniemi-sarja